Resmi duyuru geldi; Elon Musk Twitter’ı satın aldı

Resmi duyuru geldi; Elon Musk Twitter’ı satın aldı

Resmi duyuru geldi; Elon Musk Twitter’ı satın aldı

elon musk twitter

Milyarder girişimci Elon Musk, tarihin en büyük satın alma anlaşmalarından birini gerçekleştirerek Twitter’ı satın aldı. Böylelikle halka açık bir şirket olan, 16 yıl boyunca herkese açık tartışmanın merkezi hâline gelmiş Twitter, özel bir şirket hâline gelmiş oluyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, elinde Twitter hissesi barındıranlar, hisse senedi başına 54.20 dolarlık bir ücret alacaklar. Bu fiyat, Musk’ın şirketin hatırı sayılır miktarda hissesini alarak ortak olduğunu duyurduğu tarihten önceki son borsa işlem günü olan 1 Nisan’daki hisse senedi fiyatına göre yüzde 38 daha yüksek seviyede bulunuyor.

Sonuç olarak Musk, Twitter’ı yaklaşık 44 milyar dolar karşılığında satın almış oldu. Beklendiği üzere, Musk şirketi özel statüye çeviriyor, yani şirketin hisseleri borsada işlem görmeyecek, bundan böyle halka açık bir şirket olmayacak. Ayrıca Musk özgür düşünceyi, açık kaynak algoritmalarını koruyarak, spam botlarla savaşarak ve “tüm insanları doğrulayarak” Twitter’ı geliştirmeyi planladığını söyledi.

Twitter yönetim kurulu oybirliğiyle satın almayı onayladı. Anlaşmanın 2022 içinde tamamlanması bekleniyor, ancak bu hem düzenleyicilerin hem de hissedarların onaylarına bağlı olacak.

Karar, Musk’tan gelen yoğun hamlelerin ardından geldi. Tesla CEO’su, sosyal medya şirketinin ifade özgürlüğü politikalarına yönelik eleştirilerin ardından nisan ayı başlarında Twitter’ın yüzde 9,2 hissesini satın aldı. Twitter’ın fiili bir şehir meclisi olarak görevlerini yerine getirmediğini savundu. Twitter, Musk’ın yönetim kuruluna katılacağını söyledi, ancak teknoloji yöneticisi günler sonra bu hamleye karşı karar verdi. Neden tereddüt ettiğini söylemese de, yönetim kurulu ataması şirketin yüzde 14,9’undan fazlasına sahip olmasını engelleyebilirdi ve görev süresi boyunca kontrolü ele geçiremezdi.

Twitter başlangıçta temkinli davrandı ve düşmanca bir ele geçirmeyi önlemek için bir “zehir hapı” paylaşım stratejisi benimsedi. Ancak, bildirildiğine göre Musk’ın son teklifine bu hafta sonu yeniden bir bakış attı. İki tarafın, satın almanın başarısız olması durumunda mali garantiler gibi son dakikada daha ince ayrıntıları ortaya koyduğuna inanılıyor. Duyuruda, Twitter’ın bağımsız yönetim kurulu başkanı Bret Taylor, şirketin “değer, kesinlik ve finansman” üzerine odaklanan bir inceleme sürecinin ardından satın almayı kabul ettiğini söyledi.

Musk, bu kararın ardından, SEC’in (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) içeriden bilgi alanlara yönelik ticareti soruşturması ve onu, Twitter yatırım açıklamalarının zamanlaması yoluyla hissedarları katılaştırmakla suçlayan bir toplu dava dahil olmak üzere, hâlâ sorunlarla karşı karşıya. Twitter satın alımı, bu incelemeden kaçmasına yardımcı olmayacak, ancak başının belaya girmesine yol açan platformun sahibi olacak.