Android 14 için seçilen tatlı ismi ortaya çıktı

Android 14 için seçilen tatlı ismi ortaya çıktı

Android 14 için seçilen tatlı ismi ortaya çıktı

android uygulama arşivleme

2018 çıkışlı Android 9 Pie’a kadar, yeni Android sürümleri bir tatlı ismiyle duyurulurdu. Günümüzde bu gelenek ortadan kalkmış gibi görünse de, Google kendi içinde hâlâ bunu sürdürüyor. Android 13 henüz dağıtıma çıkmamasına rağmen, şirketin Android 14 için seçtiği kod isim belli olmuş durumda.

2023’ün Android güncellemesinin kod adını, 9to5Google internet sitesi ortaya çıkardı. Android Açık Kaynak Projesi’nin kodlarında “Upside Down Cake” (Tepetaklak Kek) adı görülüyor. Öncelikle bu ismin seçilmesinde “U” harfiyle başlayan sayılı tatlılardan biri olmasının etkin olduğunu belirtmekte fayda var.

Tepetaklak Kek, Wikipedia tarafından şu şekilde tarif ediliyor: “Tepetaklak Kek, üst kısmı tavanın dibinde olacak şekilde tek bir tepside ‘ters’ olarak pişirilen bir pastadır. Fırından çıkarıldığında, ters duran kek çevrilir ve bir servis tabağına çıkarılır. Böylece ‘düzeltilir’ ve sağ tarafı yukarı bakacak şekilde servis edilir.”

android 14 upside down cakeAndroid 14’ün kod adı ortaya çıksa da, menüde önceliğin Android 13’te olduğunu unutmamak gerekiyor. Geliştirici ön izlemesi kullanımda olan Android 13’ün herkese açık beta sürümünün de Google’ın I/O 2022 geliştirici konferansından sonra dağıtıma çıkması sürpriz olmayacaktır.

Android 13’ün nihai sürümünün önümüzdeki sonbahar itibarıyla kullanıcılarla buluşması planlanıyor. Google’ın güncellemeyi ilk olarak Pixel serisi telefonlarına götürmesi bekleniyor. Android 13’le yüklü gelen ilk telefonların da önümüzdeki sonbaharda tanıtılması öngörülüyor. Şirketin mevcut politikası, Android 14 hakkındaki ilk duyurunun da önümüzdeki yılın şubat ayı itibarıyla yapılabileceği anlamına geliyor.